Milyen az én villanytűzhelyem?

A villanytűzhely kiválasztása nem egyszerű feladat, akárki akármit mondjon. Számomra már az is nagyon nehéz volt, hogy egyáltalán villanytűzhely legyen-e vagy gáztűzhely inkább. Én gáztűzhellyel nőttem fel, és azt is szerettem hosszú ideig, viszont elolvasva a választási lépéseket, rájöttem, hogy talán mégis inkább a villanyos megoldás lesz a nekem való, nem a gázzal való főzés-sütés. Viszont erről is részletesebben szeretnék majd írni egy kicsit, szóval lépjünk is tovább a bevezetőtől, és vágjunk bele a lényegbe máris.

villanytűzhely1_3 (1)

Ezért döntöttem egyáltalán a villanytűzhely mellett

A villanytűzhely tehát elnyerte a tetszésemet, de eleinte én is úgy indultam a dolognak, hogy majd gáztűzhelyet fogok vásárolni, amit már megszoktam, és nem kell egy teljesen más jellegű helyre átszoknom. Viszont annyi előnye van a villanyos változatnak, hogy az igazából letagadhatatlan, és engem is belevitt abba, hogy inkább ezt válasszam. Először is, maguk a készülékek is olcsóbbak, mintha az ember gáztűzhelyet vásárolna. Ez fontos szempont, ha az ember nem bővelkedik a pénzben, és hát ez nálam mindenképpen az egyik legfontosabb feltétel volt a választás során. Mindemellett utána olvastam annak is, hogy a működtetés is gazdaságosabb, maga a gép pedig elég kevés energiát használ. Ez ugye azért függ az aktuális gazdasági körülményektől is, most a jelenlegi helyzet szerint a gáz sokkal drágább, mint az áram, ezért az utóbbi fogyasztásra való áttérés előnyösebb az ember számára.

Másik fontos szempont nálam mindenképpen az volt, hogy a villanytűzhelyek közül olyat tudtam találni, aminek van dupla hőálló rétege. Ez azért fontos, mert van egy kis kúszó-mászó a családban, aki éppen abban a korban van, hogy mindenhez szeret hozzányúlni, de még nem érti meg azt, hogy mihez nem szabad, vagy mihez szabad. Ezért nagyon fontos, hogy a szép új csillogó berendezés ne legyen tűzforró, amihez a kicsi hozzá tud nyúlni. Persze azért nem hagyjuk őt a konyhában, mindig be van zárva az ajtó, és különösen figyelünk rá, amikor valami éppen készül, viszont balesetek bármikor történhetnek, ezeket sajnos nem lehet kivédeni. Egyébként az is előnyös az én szememben, hogy nem rendelkezik nyúlt lánggal a villanytűzhely, ezért a tűzveszély is alacsonyabb, legalábbis biztos nem fog lángra kapni akármi, ami egy pillanatra is hozzáér a lánghoz. Ettől féltem régen mindig a legjobban, az ember a rántást például leveszi a közvetlen lángról, ahogy készül az étel, és a konyharuha olyankor simán képes lángra kapni, ha az ember nem figyel oda. Ez csak a gázos verzióra vonatkozik persze, hiszen ahol nyílt láng nincs, ott ilyen gyorsan nem kapnak csak úgy tűzre a dolgok. Ráadásul ez a felület sokkal könnyebben tisztítható, hiszen az egész teljesen lapos, így gyakorlatilag nincs hova alattomosan megbújnia a kosznak és kifutott ételek maradékának. 

De milyen villanytűzhelyet választottam és hogyan?

A villanytűzhely kiválasztása innentől kezdve már igazából gyerekjáték. Egyrészt a méretre kell jobban odafigyelni, de az igazából eléggé tudja adni magát, hiszen figyelni kell arra, hogy beférjen az ajtókon és a konyhába is, illetve a programok még az a szempont, amin az ember egy kicsit jobban el tud időzni, hogy pontosan milyen lehetőségeket is szeretne az otthonába az ételkészítés tekintetében. 

villanytűzhely1_2 (1)

Én tehát arra mentem rá, hogy minél biztonságosabb és kényelmesebb legyen számomra a készülék. Egyrészt fontosnak tartottam, hogy legyen rajta gyerekzár, mert nem szerettem volna, hogy a kicsi, amikor már egy kicsit nagyobb lesz, akkor kíváncsiságból esetleg megégesse magát, vagy ami még rosszabb, nehogy tüzet okozzon, ami még komolyabb következményekhez vezetne. Ebbe bele sem mertem gondolni úgy igazán. Az elektromos készüléknél tehát egy kifejezetten biztonságos használattal hirdetett darabot választottam, ami szerintem nagyon megérte.

A másik dolog, ami nekem nagyon felkeltette az érdeklődésemet, az egyébként mindenképpen a grillezés funkció volt, illetve már maga a gondolat is, hogy a készülék kiírja a sütési hőfokot. Erről csak álmodoztam olyankor, amikor az olyan recepteket olvastam, ahol mindig kiírták a 160-180 fokos sütést, nekem meg volt kislángom, közepes meg nagy. Persze sokszor oda is égettem dolgokat, ami viszont most már egyáltalán nem jellemző rám.

Továbbá nagyon jó funkciónak a villanytűzhelyek esetében a katalitikus tisztítást, ez már a sütés közben megakadályozza a zsírok lerakódását, és így összességében maga a tisztítási folyamat sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz. egy egyébként jó döntés a pirolitikus tisztítás, sőt a hidralitikus tisztítás is a gépek esetében, mindegyiket tudom ajánlani. 

Összességében én ennyit szerettem volna elmondani a villanytűzhelyekről, persze még ezer dolgot mesélhetnék mindenről. Érdemes tehát jobban is utána olvasni a dolgoknak, a fogyasztásnak, a bekötésnek, a működési mechanizmusnak, hogy ha az ember teljesen felkészülten szeretne hozzáállni a választáshoz. Ez mindenképpen jó ötlet lehet.