A villanytűzhely feltalálása

A kora 19. században jelentek meg az első gáztűzhelyek, amelyek a gázkályhákból nőtték ki magukat. James Sharp 1826-ban szabadalmaztatta találmányát, amely azonban csak a század végére terjedt el. Ennek infrastrukturális oka volt: a gázcsövek lefektetése lassan haladt, de mikor a háztartásokban megjelentek a gáztűzhelyek, a főzés jelentősen egyszerűbbé vált, mint a fafűtésű takaréktűzhelyek korában.

A 20. század elején kezdett elterjedni az elektromos áram használata, és a hálózatok egyre több fogyasztóhoz jutottak el. 1909-ben került piacra az első villanytűzhely, azonban az a fajta, ami valóban kizárólag elektromos árammal működött, csak 1977-ben készült el.

A villanytűzhely a főzőlapot melegítette fel, és így adta át a hőt az edénynek. Alig egy évtized múlva megjelent a modernebb változat, amelyet indukciós főzőlapként ismerhetünk. Ez már közvetlenül magát az edényt melegíti, méghozzá a mágneses indukciót használva, így csak speciálisan a rá tervezett lábasokkal és serpenyőkkel tud működni. Cserébe jelentősen energiatakarékosabb elődeinél.

villanytűzhely_pic1

Gáztűzhely vagy villanytűzhely?

Régebben nekünk is gáztűzhelyünk volt, sőt, nagyanyámnál még mindig az van. Egy ideig próbálkozott ő is villanytűzhellyel, de sosem tudta megszokni. A gázpalackról sikerült lebeszélni, amit még szülőfalujában használtak. Ebben segítségünkre volt annak a tömbháznak képviselője is, ahova költözött, de a villanytűzhely bekötésére nem volt újra hajlandó.

Tehát, én gyerekkoromban gáztűzhelyen tanultam főzni édesanyámtól. Nincsenek piromán hajlamaim, de mindig szerettem a tüzet nézni, legyen szó kandallóról, gyertyáról, vagy a tűzhelyről. Ezért még lelkesebb voltam, amikor egy nap végre én gyújthattam meg a kislángú „korongot”. Jól meg is égettem az ujjam. Voltak persze olyan változatok, ahol maga a tűzhely pattintotta a szikrát, de nekünk még gyufával kellett meggyújtani a kiáradó gázt.

Aztán költözéskor lecseréltük, édesanyám biztonságosabbnak tartotta a villanytűzhely alkalmazását. Kicsit sajnáltam, mert ennek nem voltak lángjai, de egyszerűbb volt kezelni, és nehezebben okozott konyhai balesetet is.

A villanytűzhely előnyei

Hogy hiteles információkat adhassak, személyes tapasztalataimból merítek példákat a villanytűzhely előnyeire.

A korábbi gáztűzhelyünknél rendszeres probléma volt, hogy ha nem vastag aljú edényt vettünk, akkor hamar kilyukadt, elvékonyodott, deformálódott, ami egy nagyon zavaró és nem éppen pénztárcakímélő helyzet volt. Nem is beszélve arról, hogy ha nem mostuk el azonnal, akkor lassan ráégett egy kormos réteg, ami az idő előrehaladtával, használatonként egyre rosszabb lett. A villanytűzhely esetében ilyen még nem fordult elő, majdnem tíz év alatt csak egy edénytől kellett megválnunk. Az is a fülét engedte el, és így nem lehetett megfogni rendesen. Plusz vitt egy darabot az edény falából is, ami a bármikori kilyukadás kockázatát hordozta magában, és ez egy tésztafőzőnél nem a legoptimálisabb.

A gáztűzhely másik kellemetlen jellemzője az volt, hogy az edények fülét, nyelét, de még a kilógó fakanalat is úgy felhevítette, hogy lehetetlenné tette az érintést. A villanytűzhely használatánál ilyet nem tapasztalhatunk. A fülek, nyelek maximum langyosak lesznek az edény testétől átvett hő miatt, de nem égetnek meg senkit tésztaszűrés közben.

Másik tapasztalat, hogy bár a villanytűzhely néha kicsit lassabban melegít, nem igazán égethető le rajta az étel. Például nem olyan gyorsan forral fel egy lábosnyi vizet, mint a teljes lángon lobogó gáztűzhely, azonban sosem égette még le a tejet. Korábban hiába álltam mellette és kevergettem folyamatosan, hiába ment csak takaréklángon, a vége minden alkalommal súrolás lett. A villanytűzhely esetében ilyen nem történt, és a tészta se ragadt le, a puding se csomósodott meg.

Emellett az egyik fő előnynek mondható, hogy a villanytűzhely könnyedén tisztítható. Mivel igazából egy sima felületű főzőlapról beszélünk, mindent egyetlen mosogatószivacs-vonással el lehet tüntetni, legyen az olaj vagy szósz, esetleg kifutott tej. Nem kell leemelni egy rácsot, körbetörölgetni a „korongokat”, levakarni a ráégett zsírt. Az edények oldalára rásülő dolgok egy másik kérdés, az nem a villanytűzhely hibája.

villanytűzhely_pic2

Ultramodern villanytűzhely: az indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap még hatékonyabban alakítja át az elektromos áramot hővé, mint az első villanytűzhelyek. Ez úgy hoz létre egy úgynevezett oszcilláló mágneses mezőt, hogy a benne lévő elektromágnesre váltakozó áramot kapcsolnak. Ez pedig nem a főzőlapon, hanem a fölé helyezett edényben hoz létre nagy hatásfokkal hőt, így sokkal energiatakarékosabban juttatja el az ételhez. Valamint az edény körüli levegőt sem melegíti fel, így ez a fajta energiaveszteség sem áll fent. Emellett előnye, hogy ha lekerül az edény a kijelölt helyről, a hőképzés abbamarad, és a főzőlap egy idő után magától teljesen ki is kapcsol. Így nehezen égetheti meg magát az ember.